voorbeelden van

onderwerpen / technieken

waar je tijdens de cursus mee aan de slag kunt gaan

 

Op dit moment staat er alleen informatie over breitechnieken op deze pagina, informatie over haken hoop ik komende week/weken toe te voegen. Maar voor een indruk van de mogelijkheden kun je natuurlijk ook altijd even op internet zoeken op 'haken'. Of 'crochet' (Engels/Frans), of 'häkeln' (Duits).

 

basistechnieken, niet alleen voor beginners

Als je net begint met breien, zal je eerst een aantal basistechnieken moeten aanleren zoals opzetten en afkanten, recht en averecht breien. Hiermee kun je al je eerste werkstukken maken, zoals het tasje en de slofjes op de foto hiernaast.

Maar basistechnieken blijven interessant en belangrijk. Ook voor meer gevorderde brei(st)ers valt hier nog heel wat te leren, experimenteren en onderzoeken. Zo zijn er bijvoorbeeld vele methodes voor opzetten, ieder weer met eigen voor- en nadelen en eigen gebruiksmogelijkheden.

 
     
 

spelen met kleuren

Misschien wel een van de leukste dingen aan breien: lekker spelen met kleuren en kleurcombinaties. Dit kun je op allerlei manieren doen.

Je kunt natuurlijk streepjes breien, of je kunt een breiwerk vanuit losse lapjes 'opbouwen' (patchwork-breien, zoals het truitje op de startpagina).

Ook kun je kleurmotieven inbreien waarbij je met 2 kleuren tegelijkertijd werkt (Fair Isle techniek) of 2 kleuren om-en-om (mozaïekbreiwerk).

Of je kunt grotere kleurvlakken inbreien breien volgens de intarsia-methode of ook later afbeeldingen op je breiwerk opmazen (borduren).

En dan heb je ook nog diverse speciale steken met mooie kleureffecten, zoals de tweekleurige patentsteek.

 

   

een schatkist aan steken

Een gewone breisteek is eigenlijk heel simpel: je haalt het ene lusje door het andere lusje en klaar!

Daarom is het misschien wel extra bijzonder dat je daar zoveel verschillende steken mee kan maken! Bekende en klassieke steken zijn natuurlijk de kabels en het ajour(gaatjes)breiwerk. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals lekkere wollige patentsteken, en allerlei fantasiesteken.
Hier zijn hele stekenbijbels over volgeschreven.

Tijdens de cursus kun je aan de slag met bijzondere steken, snuffelen in stekenboeken, of misschien ook wel zelf experimenteren met steken en iets nieuws bedenken.

 
     
 

andere materialen, andere bewerkingen

Meestal breien we gewoon met breigaren en wassen we onze werkstukken voorzichtig.

Maar ... je kunt ook heel andere materialen gebruiken:

Je kunt ook breien met raffia, touw, metaaldraad of sieradenkoord. En je kunt ook andere materialen meebreien, zoals kraaltjes, plukjes wol of wat je ook maar verzint.

Of ... je kunt je werkstuk expres 'mishandelen' (oftewel vervilten):

Als je je wollen breiwerk nou heel groot maakt en expres te heet en ruig wast ... dan levert dat misschien wel een prachtige, stevige tas op! Of een gigasok wordt een lekkere warme pantoffel!

     

sokkenbreien: een verslavende hobby

Sommige mensen kunnen er maar niet mee ophouden: elke keer weer nieuwe patroontjes uitproberen, wat nog weer extra leuk is door de uitbundige variatie aan zelfstrepende garens die je tegenwoordig kunt kopen ...

Leuk is dat het kleine, overzichtelijke projecten zijn, waar je niet al te lang mee bezig bent en wel de nodige creativiteit in kwijt kunt.

Tijdens de cursus kun je een basispatroon aanleren, maar ook lekker experimenteren met verschillende methodes voor de hiel, teen, enz. Op deze manier kun je voor jezelf of iemand anders het perfecte sokpatroon ontwikkelen.

Misschien iets minder verslavend, maar ook leuk om te doen: wanten of handschoenen breien. Ook hierbij zijn er verschillende methodes waar je mee aan het werk kan.

 
     
 

vrij experimenteren

Veel breiwerk wordt uitgebreid beschreven in patronen. Je kunt dan weliswaar zelf nog kleur/garen kiezen, maar het meeste ligt al vast. Of je breit van een patroon maar varieert daar wat op, dan ligt er al iets minder vast.

Maar er zijn ook allerlei manieren waarop je kunt breien waarbij je meer tijdens het breien bedenkt wat je verder gaat doen en hoe het model moet worden. Dit kun je doen binnen een duidelijke structuur (zoals bij patchwork-breiwerk), of nog veel vrijer: al breiend, spelend met vormen, steken en kleuren gaandeweg een werkstuk laten ontstaan.

Dat kan heerlijk meditatief zijn, omdat je helemaal vanuit je eigen gevoel kunt werken, maar ook wel een beetje spannend, omdat je natuurlijk nooit van tevoren weet wat eruit komt.

     

en nog meer ...

Breien biedt zóveel mogelijkheden, je hebt nog technieken zoals schaduwbreien en dubbelbreien. En sommige mensen experimenteren ook uitbundig met wiskundig geïnspireerd breiwerk, zoals bijvoorbeeld de Möbiussjaal ...

Kortom, ik kan hier onmogelijk alles opnoemen wat tijdens de cursus aan de orde kan komen, en ik ontdek zelf ook nog regelmatig nieuwe dingen.

En misschien heb je zelf wel iets gezien of bedacht waar je mee aan het werk zou willen. Vraag er gerust naar. Ik vind het altijd leuk om te verdiepen in nieuwe technieken en ideeën. Wie weet heb ik er wel een boek over in de kast staan, kan ik er iets over vinden op Internet, of ga ik er zelf mee experimenteren ...

 

 

start cursussen

start Breierij